Radiofrekwencja

 

Radiofrekwencja to promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości fal radiowych, tzn. od 3Hz do 3THz. Fale radiowe mogą być wytwarzane przez prąd zmienny i w szerokim zakresie częstotliwości stosowane są od dawna w wielu dziedzinach życia.

 

Znalazły one zastosowanie również w kosmetologii, głównie w zabiegach nieinwazyjnego odmładzania skóry oraz redukcji tkanki tłuszczowej.

 

 

W zabiegach kosmetologicznych wykorzystuje się fale radiowe (RF) wysokiej częstotliwości, najczęściej 0,5-7MHz.

Głębokość wnikania promieniowania przez skórę jest tym mniejsza, im wyższa jest częstotliwość fali.

Zabiegi z wykorzystaniem radiofrekwencji opierają się na wywołaniu efektu termicznego w tkance.

Urządzenia stosowane przy wykonywaniu tego typu procedur wyposażone są w elektrody, między którymi przepływa prąd oraz specjalne systemy chłodzące, ewentualnie żele nanoszone na skórę, które chronią ją przed oparzeniem.

Badania wykazały, że kilkakrotne przejście głowicą emitującą fale radiowe o niższej energii w danym obrębie skóry, daje lepsze efekty terapeutyczne niż jednorazowe zastosowanie fali o wyższej energii.

Ciepło wytworzone w skórze pod wpływem fal radiowych powoduje, w zależności od czasu i mocy działania, skrócenie i zagęszczenie kolagenu lub jego częściową denaturację.

Z wiekiem, włókien kolagenowych w skórze właściwej jest coraz mniej. Ulegają one rozciągnięciu, a ich struktura staje się nieuporządkowana.

Podgrzanie skóry skutkuje ponownym napięciem włókien kolagenowych oraz stymulacją fibroblastów do tworzenia nowego kolagenu i elastyny. Wytworzenie ciepła w tkankach powoduje dodatkowo rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co poprawia się odżywienie i utlenienie skóry, a także jej metabolizm. W efekcie skóra jest bardziej jędrna, a zmarszczki ulegają spłyceniu.

Wytworzone przez fale radiowe ciepło indukuje w tkance tłuszczowej proces selektywnej termolipolizy, który prowadzi do rozkładu trójglicerydów, zawartych w adipocytach, na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.

Dodatkowo obserwowane jest zwiększone krążenie krwi oraz przyspieszenie metabolizmu, co skutkuje redukcją tkanki tłuszczowej.

 

Copyright Annev © 2014. All Rights Reserved.